PRIMARIA COMUNEI TOMESTI

Judetul Timis

EVIDENTA PERSOANEI

    Pentru functionarea fabricii de sticlarie (1820) patronul acestei fabrici a adus specialisti (meseriasi) straini in numar destul de redus. Aducerea acestor meseriasi nu s-a realizat oficial (de catre stat) ci in mod particular de catre patron. Acesti specialisti impreuna cu localnicii au infiintat actuala localitate, care mult timp s-a numit "Fabrica de sticla" si care abia mai tarziu a primit denumirea de Colonia Fabricii.
    Dupa instaurarea regimului dualist austro-ungar (1867) cand administratia austro-ungara a facut noi colonizari cu populatie neromaneasca, zona a fost ocolita datorita pamantului neprielnic agriculturii.

    Evolutia numarului de locuitori este oglindita in recensamintele efectuate de-a lungul anilor:

    Evolutia populatiei intre anii 1869 – 2002
    

    Cresterea numarului populatiei a fost mai pronuntata in Colonia Fabricii, dupa anul 1956, ca urmare a investitiilor alocate de stat in dezvoltarea fabricii de sticla si in constructia de locuinte. In mare masura cresterea numarului de muncitori s-a facut si pe seama migratiei dinspre alte comune si chiar judete.

    Sporul natural al populatiei

    Din tabelul de mai sus se observa ca pana in anul 1990 diferenta dintre numarul nascuti vii si cei ai decedatilor in timpul unui an a fost intre 19 si 22, reprezentand pentru anul 1969 un spor natural de 8,27/1000 locuitori. Dupa anul 1990 sporul natural a fost negativ (exceptie anul 1998). In anul 2002 acesta a fost de -7,46/1000 locuitori. Natalitatea este mica iar mortalitatea este extrem de mare. Populatia comunei este imbatranita. În acei ani sporul natural pe tara era de -0,6/1000 locuitori. În urmatorii ani se va ajunge la desfiintarea unor localitati (Luncanii de Sus, Colonia Fabricii) si scaderea accentuata a populatiei celorlalte sate.

    Conform recensamantului din anul 2002 in comuna Tomesti, situatia demografica se prezenta dupa cum urmeaza: populatia totala = 2410 locuitori, din care populatie stabila = 2254 locuitori.

    Oprirea activitatii la fabrica de sticlarie a dus la o scadere a populatiei cu 1157 locuitori in anul 2002 fata de anul 1970 si cu 478 locuitori fata de anul 1992.

    Structura populatiei.
    Structura pe sexe este rezultatul miscarii naturale si a raportului dintre mortalitatea masculina si cea feminina, si a celei migratoare, privind in special raportul dintre numarul migratiilor de sex masculin si cel feminin

    Structura pe sexe a populatiei comunei in anul 2002       

    Se observa ca raportul populatiei dintre barbati se femei este relativ egal.

    Structura populatiei pe principalele grupe de varsta in anul 2002     

    Structura etnica a populatiei stabile

    Din punct de vedere al structurii nationale putem afirma ca populatia comunei este omogena pentru majoritatea localitatilor. In Colonia Fabricii, pe langa romani traiesc si maghiari (33) si germani (14). Germanii s-au asezat aici odata cu infiintarea fabricii de striclarie, constituind  mana de lucru calificata. Se pare ca au venit din Boemia si Austria dupa anul 1820.
    Restul localitatilor sunt vechi sate romanesti atestate istoric in perioada secolelor al XV-lea - al XVII-lea, in care populatia romanesca si-a pastrat omogenitatea.

    Structura religioasa a populatiei stabile