PRIMARIA COMUNEI TOMESTI

Judetul Timis

TURISM

    Pe teritoriul comunei Tomesti exista un complex turistic (Valea lui Liman), o pensiune turistica si doua familii care practica agroturismul (se ofera cazare si masa specifica zonei de munte).
    Construit in anul 1972, in prezent, Complexul turistic Valea lui Liman este in proprietatea S.N.P. Petrom – O.M.V. Group Austria – Sucursala Timisoara, aceasta achizitionandu-l in anul 1993.

    Complexul "Valea lui Liman" cuprinde:
    Motel de doua stele cu: terasa, parcare, spalatorie auto. Acesta are doua apartamente, nouasprezece camere cu 2 locuri, doua camere cu 2+1 locuri, doua camere cu patru locuri. Toate acestea dispun de TV color/satelit, grup sanitar propriu si apa calda permanent iar apartamentele dispun si de frigider.Se asigura servicii de spalat si calcat.
    Cabana  care dispune de un apartament, sase camere cu 2 locuri cu grup sanitar propriu, patru camere cu 2 locuri cu grup sanitar comun si cinci camere cu 3 locuri cu baie proprie.
    Restaurant de categoria I-a cu 110 locuri la motel, 40 locuri la cabana si un separeu cu 20 locuri; terasa exterioara cu 48 locuri; terasa suspendata cu 24 locuri; bar. Aici se pot organiza: mese festive, nunti, botezuri, zile onomastice, conferinte si simpozioane ( se ofera o sala de conferinte pentru 20 de persoane echipata complet). Restaurantul ofera un meniu variat cuprinzand 30 de preparate culinare intre care la loc de frunte se situeaza specialitatea casei "pastrav cu mamaliguta", sase feluri de ciorbe, diverse coktailuri, deserturi si o gama larga de bauturi alcoolice si nealcoolice.

    Vila Violeta compusa din doua dormitoare, pat matrimonial, living, grup sanitar.
    Vila Sfanta Ana compusa din doua dormitoare cu pat matrimonial (fiecare cu baie separata) si living cu bar.
    Camping cu 30 de casute a cate 2 locuri echipate cu grupuri sanitare cu apa calda
permanenta.
    Baza de agrement cuprinzand strand cu apa calda si bar american in sezonul estival,un serviciu de inchiriere biciclete moutain-bike din parcul propriu iar in perspectiva popicarie si modernizarea  terenului de fotbal. 
    Capacitatea totala de cazare a Complexului "Valea lui Liman" este in jur de 150 de locuri.
    Tot aici se tine in prima duminca din luna august sarbatoarea "Nedeia romanilor de pretutindeni" avand loc concerte de muzica populara iar seara discoteca.
    In localitatea Tomesti Sat functioneaza Pensiunea turistica "La Sandu", care are 2 margarete, unde se asigura cazare si masa pentru turisti, in special pentru grupuri organizate, tabere scolare, camerele fiind de 6 locuri, 8 locuri; la cerere se asigura una, doua sau trei mese, existand o sala de mese cu o capacitate de 75 locuri.

    Capacitati de cazare si masa existente
  • Complexul Valea lui Liman - 150, 300 locuri
  • Pensiunea "La Sandu" - 45,100 locuri
  • Gospodarii agroturism-Luncanii de Jos - 5, 10 locuri
  • Gospodarii agroturiam-Romanesti - 5, 10 locuri
  • Manastirea Izvorul lui Miron - 25,    30 locuri
  • Manastirea de maicute Luncanii de Sus - 10,    10 locuri
  • Total - 240, 460 locuri
   
    Amintim cateva dintre tipurile de turism si traseele aferente mai importante, si anume
:

    Turism religios:  Biserica de lemn (Romanesti) – Manastirea Izvorul lui Miron (Romanesti) – Manastirea de maicute "Acoperamantul Maicii Domnului" (Luncanii de Sus)
    Posibilitati de acces: din DN 68A, de la Cosava, 4 km pe drumul asfaltat DJ 684 pana la Romanesti
    Distanta: 13 km
    Durata: 4 ore
    Caracteristici: traseu usor, posibilitati de cazare si masa la Manastirea Izvorul lui Miron (25 locuri) sau Manastirea de maici (10).
   
    Turism istoric: Situl arheologic Dumbravita (Romanesti) – Balta calda – Situl arheologic Pestera cu apa – Complexul Valea lui Liman
    Distanta: 17 km
    Durata: 5 ore
    Caracteristici: traseu usor pe drumul spre Farasesti care urca pe valea Pustanii.
   
    Turism de drumetie: Complexul turistic Valea lui Liman – Luncani – Valea Topla – Cabana Capriorul (com. Nadrag)
    Marcaj: triunghi rosu (incepe din Luncani)
    Distanta: 14,6 km
    Durata: 4,5 ore
    Caracteristici si obiective turistice: traseu usor pe drum forestier si poteca de padure; poate fi admirat peisajul pitoresc, pestera din Cioaca Birtului, relieful partial carstic din cursul superior al vaii Topla, exploatari forestiere si miniere parasite.
    Posibilitati de acces: din DN 68A, de la Cosava 13 km pe DJ 684 (asfaltat) pana la Valea lui Liman, apoi drum forestier carosabil.
   
    Turismul montan: Luncani – Paraul Mare – varful Pades
    Marcaj: banda galbena verticala (sau linie rosie orizontala)
    Durata: 3 ore
    Caracteristici si obiective turistice: traseu usor in prima parte si urcus accentuat in partea a doua; diferenta de nivel de 1070 m; se poate admira pitorescul Paraului Mare sapat in stanci dolomitice, frumusetea peisajului forestier care culmineaza cu farmecul golului alpin din creasta principala a Padesului, unde se deschide o priveliste incantatoare a jumatatii vestice a Masivului Poiana Rusca si a regiunii inconjuratoare.
    Posibilitate de acces: din DN 68A, de la Cosava 13 km pana la Valea lui Liman si 6 km drum modernizat la Luncani.
   
    Traseul Luncani – Taul Ursului – Varful Rusca
    Marcaj: cruce rosie intre Luncani si Taul Ursului si banda rosie verticala de la Taul Ursului la Varful Rusca
    Distanta: 20,2 km
    Durata: 6 – 6 ½ ore
    Caracteristici si obiective turistice: traseu usor pana la Taul Ursului si mai accentuat in continuare. Se pot observa blocurile si cabanele forestiere in locul "Intre ape", se poate admira pestera din Piatra Fetii (la 1,5 km de locul "Intre ape"), Taul Ursului (la 15 km de Luncani), varful Curmatura Mare si Mosiuta (1238 m) precum si varful Rusca ce apare in mijlocul golului alpin; din varf poate fi vazuta valea raului Bega (care izvoraste din apropiere – 1150 m altitudine), catre est satele de altitudine Vadul Dobrei si Lunca Cernii etc.
   
    Alte tipuri de turism:  
    • Turismul sportiv, este reprezentat de pescuitul sportiv si vanatoare (raul Bega si afluentii, padurile bogate in specii de interes cinegetic);
    • Enduro-turismul se practica fie cu motocicleta, fie cu bicicleta. Traseul cel mai utilizat este cel de la Luncani la Ruschita, la care participa si turisti din strainatate. Aici se organizeaza una din etapele concursului EnduroRoMania
    • Turismul cultural, reprezentat prin concerte in Pestera de la Romanesti si turismul etno-folcloric practicat cu ocazia manifestarilor folclorice de la Valea lui Liman.
    • Turismul bio-speologic – circuit al pesterilor (Pestera din Romanesti, Pestera din Cioaca Birtului, Pestera din Stanca Fetii).
    • Turismul de sfarsit de saptamana (weekend) ia amploare tot mai mare, fiind practicat in mod special de centrele urbane inconjuratoare.
Urmare a realizarii programului de modernizare a infrastructurii rutiere din aceasta zona se poate realiza un circuit turistic complex (parcurs cu mijloace auto) pe urmatorul traseu:
    Complexul turistic Valea lui Liman – Manastirea "Acoperamantul Maicii Domnului" Luncanii de Sus – Biserica de lemn din Zolt – Lacul Surduc – Traian Vuia – Hotel Pades Faget – Manastirea Izvorul lui Miron Romanesti – Cabana Strambu Poieni – Biserica de lemn din Romanesti – Valea lui Liman


        Monumente ale naturii
    Pestera Coltu sau Pestera cu apa este situata in versantul stang al vaii Pustanii, la 2,2 km de confluenta acestei vai cu Bega Poienilor, pe raza satului Romanesti, loc unde natura a construit lent in decursul a mii de ani adevarate opere de arta. Pestera este sapata in rocile calcaroase si dolomitice din versantul nordic al Dealului lui Filip; se afla la cota 340 m si are o lungime totala de 370 m  iar dupa unii speologi ar avea chiar 1050 m, facand parte din categoria pesterilor mijlocii fiind cea mai lunga pestera din judetul Timis. Pestera este dispusa orizontal pe trei etaje. Intrarea in pestera orientata N-NV este lata de 9,5 m si inalta de 2 m, fapt ce permite o iluminare difuza pana la cca. 70 m. Pe aceasta portiune peretii sunt inverziti de alge.
    In interiorul pesterii intalnim o alternanta de sali larg boltite si zone de ingustare, din tavanul carora cad picaturi de apa care au format in decursul timpului frumoase draperii laterale, stalactite si stalagmite. Zona cea mai frumoasa este o sala inalta asemanatoare unei biserici, al carei tavan se sprijina pe doua coloane ingemanate, formate din unirea stalactitelor si stalagmitelor, aceasta fiind numita de unii cercetatori "la cruce". In interiorul pesterii se poate vedea o formatiune geologica unica numita brecie tectonica.
    In aceasta incapere geologii impreuna cu Filarmonica din Timisoara organizeaza la jumatatea lunii octombrie a fiecarui an concerte de muzica simfonica datorita rezonantei fonice a grotei.
    Primul concert simfonic din pestera a avut loc in data de 27 septembrie 1984 (concertul a fost initiat de dr. Lupu), participand 660 de persoane.
    Trebuie mentionat ca in aceasta pestera s-au gasit urme ale existentei omului datand din epoca neolitica si epoca bronzului.

    Stanca lui Florian formata din eroziuni diferentiale se afla la iesirea din Colonia Fabricii pe drumul spre Luncani, pe partea dreapta intr-o zona a rocuilor calcaroase si dolomitice. Tot aici se afla si o pestera mica.
    Pestera din Piatra Fetii. Plafonul format di tuf calcaros, este ornat cu stalactite mici si rare. Pestera este foarte umeda si relativ calda (12 ºC langa cursul apei).
    Pestera din Cioaca Birtului este situata la aproximativ jumatatea distantei dintre Valea lui Liman si Luncani pe versantul stang al raului Bega Luncani, sub cioaca Birtului. Este situata la 26 m deasupra drumului (altitudinea 330 m), intr-un abrupt impadurit.
    Izvoarele termale de la Balta Calda (Romanesti) aflate la intrarea in comuna la confluenta raului Bega Luncani cu Sasa (Bega Poieni).
       
        Monumente antropice
    Situl arheologic Dumbravita din localitatea Romanesti aflat la marginea de nord a satului pe terasa formata din confluenta raului Bega cu Sasa. Aici a fost descoperita o asezare din paleoliticul superior (aurignacian) cu mai multe nivele de locuire.
    Situl arheologic Pestera cu apa din Romanesti apartinand epocii bronzului se afla la intrarea in pestera.
    Biserica din lemn Sfantul Ioan Botezatorul din satul Romanesti (a fost descrisa la cap.5 Institutii).
    Manastirea Izvorul lui Miron din Romanesti (a se vedea cap. 5 Institutii).
    Manastirea de maicute din Luncanii de Sus cu hramul Acoperamantul Maicii Domnului si Sfintii Imparati Constantin si Elena.
    Morile din lemn de pe raul Bega din localitatile: Tomesti, Romanesti si Luncani.